Sınırda Kişilik Bozukluğu

BORDERLINE (SINIRDA) KİŞİLİK BOZUKLUĞU
‘’Duygularım o kadar hızlı değişiyor ki, yetişemiyorum, yoruluyorum… Yakınlarım bile bazen çok sevdiğim, iyi insanlarken bazı zamanlarda nefret ettiğim, kötü insanlara dönüşüyorlar… Öfke patlamalarım durmuyor… Sevdiklerimi kaybetmekten çok ama çok korkuyorum… Hatta en büyük korkum beni terk etmeleri… İçimde öyle bir boşluk hissi var ki bazen aşırı yiyerek içimdeki bu boşluğu doldurmaya çalışıyorum… Hayatımda biri olmadan devam edemiyorum; flörtüm, ilişkim olmadan bir dakika bile duramam, sanırım bu da boşluk hissine katlanamadığım için oluyor…’’
Yukarıda belirtilenler borderline kişilik bozukluğuna sahip birinin yaşayacaklarına dair bazı örneklerdir. Bunları yaşıyor olmanız sizin borderline kişilik bozukluğuna sahip olduğunuz anlamına gelmez. Tanı kriterlerini karşılayıp karşılamadığınıza bakılır.
Bu yazının yazılış amacı tanı koymak değil, farkındalık kazandırmaktır.
Bu yazıda neler öğrenebilirim?
-
Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?
-
Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
-
Borderline Kişilik Bozukluğu Ne Zaman Başlar?
-
Borderline Kişilik Bozukluğu Neden Oluşur?
BORDERLINE KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDİR?
Borderline, sınır demektir. Bu kişiler gerçeği değerlendirebilme yetisinin sınırında yaşarlar. Ne gerçekliktedirler ne de gerçeğin dışında.
Borderline (Sınırda) kişilik bozukluğu, kişinin kimlik algısında, ilişkilerinde, duygulanımında ve davranışlarında yaygın bir dengesizlik, tutarsızlık hali olarak açıklanabilir.
Borderline kişilik bozukluğu tanısı almış bir birey, tutarsız davranışlarından muzdariptir ve bu davranışlarından kaynaklı olarak özellikle ilişkilerinde sorunlar yaşar.
BORDERLINE KİŞİLİK BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ NELERDİR?
Borderline Kişilik Bozukluğunun Belirtileri:
-
Gerçek ya da imgesel bir ayrılıktan (terk edilmekten) kaçınmak için çok yoğun çaba göstermek.
Borderline kişilik bozukluğuna sahip kişiler, terk edilmekten kaçınırlar ve bu konuda hassasiyetleri çok yüksektir. Hayatta yaşanabilecek en kötü senaryolardan biri onlara göre terk edilmektir. Bazı zamanlar, amaç terk etmek olmasa bile hassasiyetlerinden kaynaklı olarak durumu ‘’Terk ediliyorum!’’ şeklinde yorumlayabilir ve aşırı tepkiler sergileyebilirler. Bu tepki, aslında yoğun değersizlik duygusunun öfke ile dışa vurumudur. İçlerindeki, annesinin gitmesinden ürken çocuğun yardım çığlığıdır.
Örneğin: Partnerinizle buluşmak için plan yaptınız ancak elinizde olmayan nedenlerle buluşmayı iptal etmeniz gerekti. Belki de yalnızca iş yerinde yıpratıcı bir gün geçirdiniz ve evde yalnız başınıza dinlenmek istediniz. Borderline kişilik bozukluğuna sahip birey, bunu terk edilmek olarak yorumlayabilir ve bu durum onda yoğun değersizlik, üzüntü, öfke ve nefret duygularının ortaya çıkmasına sebep olabilir. Oysa siz yalnızca dinlenmek istemiştiniz ya da işiniz çıkmıştı.
-
Gözünde aşırı büyütme, göklere çıkarma ve yerin dibine sokma uçları arasında gidip gelen gergin ve tutarsız kişiler arası ilişkiler örüntüsü.
Borderline kişilik bozukluğuna sahip kişiler, ilişki kurdukları insanları en ideal, en kusursuz, en mükemmel kişi olarak görüp yüceltebilirler. Ancak aynı kişi ufak bir hata yaptığında, o kişiyi yerin dibine sokma eğilimindedirler.
-
Kimlik karmaşası.