İlk Psikolog Seansı Nasıldır?

İlk Psikolog Seansı Nasıldır?

İlk Psikolog Seansı Nasıldır?

Psikoterapi sürecine ilk kez adım atmak birçok kişi için bilinmezlerle dolu olabilir. Özellikle daha önce bir psikolog ile görüşmemiş bireyler, ilk seansın nasıl geçeceği, kendilerini nelerin beklediği ve süreçte nelerle karşılaşacakları konusunda merak duyabilirler. Bu yazıda, "Psikolog ilk seansta neler sorar?", "Psikolog ilk görüşmede hangi konulara değinir?", "Psikoloğa ne anlatılır?" gibi sıkça sorulan soruların yanıtlarını ele alarak, psikoterapi sürecinin nasıl işlediği konusunda kısa ve öz bilgiler paylaşacağım.

Bir psikologla görüşmeye karar vermek, bazen cesaret gerektiren bir adım olabilir. Kimi zaman en yakın çevremize bile anlatmakta zorlandığımız konuları, hiç tanımadığımız bir uzmana açmak kolay olmayabilir. Ayrıca, yaşanan problemlerin karmaşıklığı ve duygusal yükü, kişinin destek arayışını geciktirmesine neden olabilir. Ancak bazı durumlarda, yaşanan sıkıntıların doğrudan yakın çevreyle bağlantılı olması nedeniyle tarafsız ve profesyonel bir bakış açısına ihtiyaç duyulabilir.

Ankara’da profesyonel psikolojik danışmanlık hizmeti sunan biri olarak, danışanlarım genellikle ilk olarak telefonla iletişime geçerek hizmetin nasıl işlediği ve süreç hakkında bilgi almak istediklerini belirtiyorlar. Bu noktada uygunluk durumuma göre ben size bilgi veriyor oluyorum. Uygun olmadığım durumlarda ise asistan arkadaşım süreçle ilgili sizi bilgilendiriyor. Bazı danışanlar ise sorunlarını telefonda paylaşmakta zorlandıklarını, yüz yüze görüşmeyi tercih ettiklerini ifade edebiliyorlar.

İlk Görüşme ve Form Süreci

İlk randevu gününüzde, danışmanlık merkezine geldiğinizde sizi bekleme salonunda karşılarız. Asistanımız, geldiğinize dair bana bilgi verir ve ardından doldurmanız gereken formlar ve ölçekler hakkında size bilgilendirme yapar. Genellikle danışanlarımdan ilk görüşmeye 10 dakika kadar erken gelmelerini rica ederim. Bu süre içerisinde doldurulan formlar, yaşadığınız sorun hakkında genel bir çerçeve çizmeye yardımcı olur.

İlk seansta, sizden yaşadığınız sıkıntılarla ilgili temel bir öykü alırım. Görüşmenin etik kurallar çerçevesinde, gizlilik esasına uygun olarak yürütüleceğini özellikle belirtirim. Bu bilgiler, sizin veya başka birinin hayatını riske atan özel bir durum olmadığı sürece, üçüncü kişilerle paylaşılmaz.

İlk Seansta Sorulan Sorular

Genellikle ilk seansta, danışanın yaşadığı durumu anlamaya yönelik şu tür sorular sorulur:

  • Bugün size nasıl yardımcı olabilirim?
  • Bir psikolog ile görüşmeye karar vermenizin nedeni nedir?
  • Mevcut sorununuz ne zaman başladı?
  • Bu sorun hangi durumlarda artıyor ya da azalıyor?
  • Daha önce bu sorunu çözmek için neler denediniz?
  • Günlük yaşamınızı nasıl etkiliyor?
  • İlişkileriniz, ilgi alanlarınız ve güçlü yönleriniz nelerdir?

Bu tür sorular, danışanın mevcut durumunu ve yaşadığı sıkıntıyı detaylı bir şekilde anlamamıza yardımcı olur. Aynı zamanda hangi terapi yönteminin daha uygun olacağını belirlememizi sağlar.

Seans Süresi ve Takip Süreci

Psikoterapi seansları, kullanılan yönteme bağlı olarak değişiklik gösterebilir ancak genellikle 50 dakika sürmektedir. Bu ilk görüşmeyle birlikte ilgi alma sürecine gireriz. Bilgi alma süreci yaklaşık üç haftadır. Bu süreç içerisine ben sizi tanırım, siz beni tanırsınız ve şunu görmüş oluruz: ‘’Birlikte bu yolda yürüyebilir miyiz?’’. Çünkü sizin getirmiş olduğunuz problem belki benim uzmanlık alanımda olmayabilir, ya da beni sevmeyebilirsiniz ve devam etmek istemeyebilirsiniz. Elbette beni sevmenizi beklemiyorum ancak terapi odasında bir ilişki gelişir ve bu ilişkinin nötrde kalması da önemlidir. 

Eğer Ankara’da bir psikolog arayışı içerisindeyseniz, sitemizde bulunan iletişim kanalları üzerinden bizimle irtibata geçebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir